יום שלישי, 24 ביוני 2014

ז'נבה: בלב העוינות והמתקפות על ישראל, אמו של החטוף פנתה לעולם: "רק רוצים לחבק אותם"


רחלי פרנקל, אמו של נפתלי, השתתפה עם אמהותיהם של אייל וגיל-עד בישיבה של מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה. לפני ואחרי נאומה תקפו נציגי המדינות את מדיניות ישראל בשטחים

ליאור זילברשטיין, ז'נבה


קריאה לעולם: רחלי פרנקל, אמו של החטוף נפתלי פרנקל, נאמה היום (ג') בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה וקראה לקהילה הבינלאומית לפעול להשבת בנה החטוף ושני הנערים הנוספים גיל-עד שער ואייל יפרח. לפני ואחרי הנאום תקפו נציגי המדינות את מדיניות ישראל בשטחים.

כשמאחוריה יושבות בת גלים שער ואיריס יפרח, החלה פרנקל לנאום לאחר שבאולם המועצה בז'נבה התקיים דיון על המצב בשטחים. שלא במפתיע, כמעט כל המדינות תקפו את ישראל על מדיניותה בשטחים. לאחר שכל נציגי המדינות נשאו את דבריהם, התיישבה אם החטוף בפני המיקרופון והחלה לנאום.


האימהות בכינוס בז'נבה

אם החטוף נושאת דברים בפני המועצה

בכניסה למועצה

האימהוב ברקע בניין המועצה לזכיות אדם

ישיבת המועצה גינוי חריף לישראלים
"שמי רחל פרנקל ואני גרה בישראל. הגעתי לכאן היום כאם. לפני 12 ימים בני נפתלי ושני נערים נוספים, אייל יפרח וגיל-עד שער, שאמהותיהם יושבות מאחוריי, נחטפו בדרכם הביתה מבית הספר. מאז לא שמענו דבר, לא חדשות ולא אות חיים.

"ברשותכם אני רוצה לספר על הבנים. הבן שלי נפתלי הוא בן 16 ואוהב לנגן על גיטרה ולשחק כדורסל. הוא תלמיד טוב וילד טוב – שילוב של רצינות וכיף. אייל אוהב ספורט ולבשל. גיל-עד הוא קונדיטור חובב ואוהב סרטים.

"הבן שלי שלח לי מסרון וכתב לי שהוא בדרכו הביתה ואז הוא נעלם. הסיוט הכי גדול של אמא, של המתנה אינסופית לילד שלה, התממש. אנו רוצים להודות לגל התפילות הגדול בכל העולם, לתמיכה ולאנרגיה החיובית שמגיעות מכל קצוות תבל.

"במעמד זה אני רוצה גם להודות למזכ"ל האו"ם על גינויו נגד חטיפת הבנים שלנו וקריאתו לשחרר אותם מיידית. אני רוצה גם להודות לצלב האדום הבינלאומי שציין את החוק הבינלאומי שאוסר על לקיחת שבויים וקריאתם הנחרצת לשחרר ללא תמורה את בנינו.

"באותו זמן, אני מאמינה שאפשר לעשות הרבה יותר וצריך לעשות הרבה ביותר על ידי גורמים רבים. זו הסיבה ששלוש אמהות הגיעו לכאן היום בפני האו"ם ובפני העולם כולו כדי לבקש מכולם לעשות הכול כדי לשחרר את הבנים.

"זה פסול לקחת ילדים, בנים ובנות חפים מפשע, ולהשתמש בהם כחלק מכל מאבק כדי להראות 'סבל' של עם. זה אכזרי. המועצה הזו אחראית לשמור על זכויות אדם. אני רוצה לשאול: האם אין לכל ילד הזכות לחזור הביתה מבית הספר בשלום? אנחנו רק רוצים אותם בחזרה הביתה, במיטות שלהם, ולחבק אותם שוב. תודה אדוני הנשיא.

למרות הנאום המרגש שנשאה פרנקל, באולם לא היו רק תגובות אוהדות. "זו בושה לנצל אותה למטרה כזאת", תקפה פעילת ארגון זכויות אדם פלסטיניות. "האם יש כאן גם מקום ל-5,000 אמהות פלסטיניות?".

תומכת אחרת במטרה הפלסטינית אמרה בהתרגשות כי "כאמא לבי איתה. מגיע לכל ילדי העולם לחיות בחופש. אם הייתה בוחרת לגור בתל אביב היא הייתה מקבלת את מלוא התמיכה שלי, אבל ראיתי איך מתייחסים לילדים פלסטינים. חשוב לי להדגיש שאני מבדילה בין הממשלה הישראלית לציבור הישראלי".

אמהות הבנים החטופים הגיעו הבוקר לפגישה במשכן נציבת האו"ם לזכויות אדם בארמון ווילסון. עם זאת, לא בהחלט ברור מדוע המשפחות בחרו דווקא להשמיע את קולן לקהילה הבינלאומית במועצה לזכויות אדם של האו"ם, שידועה בהיותה מתנגדת נחרצת לפעילות ישראל בשטחים. במהלך שנת 2012 הורה שר החוץ אביגדור ליברמן לנתק כל קשר עם המועצה בעקבות החלטתה לחקור את מדיניות ההתנחלויות ביהודה ושומרון. בדו"ח שהופץ בינואר 2013 נכתב כי מדיניות ההתנחלויות של ממשלת ישראל מפרה את זכויות הפלסטינים ועומדת בניגוד לאחת מאמנות ז'נבה.

במהלך הדיון שנערך הבוקר התקיים דיון בנעשה בשטחים ונציגי המדינות בחרו לתקוף את ישראל. בין הנציגים שנאמו היו נציגי איראן, סוריה, סין, רוסיה וקובה שגינו את ה"כיבוש" הישראלי בשטחי יהודה ושומרון וגינו את פעולות צה"ל נגד האוכלוסייה הפלסטינית.

נציג קטאר במועצה התייחס בדיון למינוי נציג ישראלי לתפקיד סגן יו"ר הוועדה המיוחדת לעניינים מדיניים ותקף: "זו החלטה מזלזלת. ישראל מפרה באופן בוטה את זכויות העם הפלסטיני והורגת אזרחים חפים מפשע".

נציג מצרים הצטרף לגינוי של מדינות ערב נגד ישראל. "הכיבוש בשטחים הוא רק חלק מהבעיה. גם הכיבוש הישראלי ברמת הגולן ראוי לגינוי. צריך לשים סוף לתופעה ולפתור את בעיית הפליטים. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לתמוך בתוכנית הפלסטינית להשיג יציבות ולהקים מדינה".

נציג טורקיה אמר בדיון: "ההיסטוריה של פגיעה בזכויות הפלסטינים נותרה בעינה דווקא כשהאו"ם מציין את שנת 2014 כשנת הסולידריות עם העם הפלסטיני".

נציג מרוקו במועצה אמר במהלך הדיון: "אנחנו מגנים את ההפרות הישראליות והתוקפנות שמדינת ישראל מפעילה נגד האוכלוסייה הפלסטינית בשטחים. מלך מרוקו חושב שפעולות ישראל בשטחים הן בגדר פרובוקציה ועליה להימנע מפגיעה באתרים החיוניים לאיסלאם".

נציגת אלג'יריה במועצה גם כן לא חסכה במילים: "ישראל היא ישות כובשת שמפרה את החוק הבינלאומי על בסיס יום-יומי. היא ממשיכה לגרום לסבל העם הפלסטיני כתוצאה מפעולותיה בשטחים. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על ישראל להפסיק את האלימות שהיא מפעילה".

נציגת האיים המלדיביים גינתה גם כן את ישראל, אך הפנתה את תשומת לבם של נציגי המדינות במועצה לחטיפת שלושת הנערים וקראה לחוטפים להשיב אותם לביתם.

נציגת ברזיל אמרה בדיון שעל העולם ללחוץ על ישראל והרשות הפלסטינית להגיע להסכם של שתי מדינות לשני עמים. גם היא לא חסכה במילים נגד מדיניות ישראל בשטחים. "המצור על עזה חייב להיפסק ויש לעצור את הדיכוי של העם הפלסטיני", אמרה נציגת ברזיל, אך ציינה כי גל האלימות גם בקרב העם הפלסטיני צריך להיפסק.

הלילה עלו האמהות לטיסה לשווייץ והסבירו טרם המראתן את המטרה שעומדת מאחורי הנסיעה לז'נבה: "אנחנו רוצות להגיד לעולם שהילדים שלנו יצאו מבית הספר וסך הכול רצו לחזור הביתה", הבהירה בת גלים שער, אמו של גיל-עד. "זו מציאות בלתי נסבלת והעולם שותק. המסר שאנחנו רוצות לומר לאומות העולם הוא פשוט: 'רוצים את הילדים בבית'".

לדברי שער, "לעולם יש הרבה כוח. העולם יכול להסביר לחמאס, גם על ידי סנקציות, שלא כדאי להם לגעת בילדים שלנו. מאוד חשוב שהעולם יצטרף למאבק שלנו". איריס יפרח, אמו של אייל, הוסיפה: "זו פעם ראשונה שאני טסה לחו"ל ועוזבת את הילדים. הכול כדי להחזיר את הבנים".

מדובר ביוזמת משלחת של שגרירים צעירים משוהם המבקרת בשווייץ. במהלך השיחות שקיימו הצעירים בז'נבה, הם העלו את האפשרות להזמין את הורי שלושת הנערים. ההורים יקיימו כנראה מסיבת עיתונאים ופגישות עם גורמים במועצה וכן פגישות עם נציגי הצלב האדום.

לראשונה: נתניהו הגיב לדברי אבו מאזן
בתוך כך, לראשונה מאז דברי הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בפסגת הליגה הערבית בסעודיה הגיב ראש הממשלה בנימין נתניהו לדברים ואמר כי הוא מעריך אותם. "אלו היו דברים חשובים, אך אם הוא באמת מתכוון אליהם, ההיגיון מחייב שהוא יפרק את הברית עם חמאס וזו הדרך היחידה שבה נוכל להמשיך קדימה. איך הוא יכול לכלול ברית עם הטרוריסטים האלו שמפארים שנאה?".


נתניהו התייחס גם לדברי ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, ששיבח את מעשה החטיפה. "משעל הבהיר פעם נוספת שהחמאס מחויב למלחמה בישראל ובכל אזרחי ישראל, כמו גם בכל יהודי באשר הוא בעולם".

קודם לכן סייר השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' בבתי משפחות החטופים באלעד, טלמון ונוף איילון. ראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב אהרון אקסול, ונציגי אגף כוח אדם מלווים את אהרונוביץ' בביקור, שנועד לעדכן את המשפחות על ההתרחשויות האחרונות.

"אני מעודכן בפרטים שהם יותר חסויים ומעביר למשפחות הכול ולא חוסך מהן מידע", אמר הבוקר אהרונוביץ' בטלמון. "המאמצים יימשכו ואנחנו לא מפסיקים את הסריקות. השב"כ, המשטרה והצבא עושים את מרב המאמצים ואני מקווה שתהיה פריצת דרך. לצערי, אין התקדמות בחקירה".

בנוגע לנסיעת האמהות לז'נבה אמר אהרונוביץ' כי מדינת ישראל תעניק להן את כל הסיוע שנדרש. "למרות הביקורת שנשמעת במוסדות האו"ם, אין ספק שהנסיעה יכולה לסייע ומטרתה היא להציג צד אנושי בלי להצטדק בזירה הבינלאומית וחשוב שנהיה בה".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה