יום שני, 11 באוגוסט 2014

"קו מוצפן ו-50 שקל ליום עבודה" - פעילי חמאס שחפרו את המנהרות

שלושה פעילי חמאס שנעצרו במהלך מבצע "צוק איתן" נמנו עם יחידת החפירות של הארגון. כתבי האישום שהוגשו נגדם מתארים כיצד חפרו במעמקי האדמה, כיצד בנו סוכה להסתרה ואף סייעו בצילום שיגורי הרקטות מהמנהרות
אילנה קוריאל


קווי תקשורת מוצפנים מתחת לאדמה, חפירת מנהרות לשיגור ללא הפסקה ובונקרים שיוצאים מתוך לולים. כתב האישום שהוגש אתמול (א') לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד שלושה פעילי חמאס מתאר בצורה מדוקדקת כיצד יחידת החפירות של הארגון הכינה את הקרקע לפעילות הטרור של הזרוע הצבאית. השלושה, שנעצרו במהלך מבצע "צוק איתן", הואשמו בין היתר בניסיונות רצח ובחברות בהתאחדות בלתי-מותרת.



יחידת החפירות גם שקדה על שיקום מנהרות שצה"ל הפציץ. לפי כתבי האישום, השימוש הנרחב במנהרות נועד לשגר רקטות ואף לתעד את הירי לשימוש בקרב הזרוע הצבאית של חמאס. אחד הנאשמים, עבדלרחמאן בעלושה (30), עבר אימונים צבאיים במשך חודש, שבמסגרתם אף ירה פצצת מרגמה. לאחר שגויס לגדודי עז א-דין אל-קסאם, הצטרף בעלושה לחוליה שמטרתה לפגוע בישראל.

בסוף 2011 הצטרף בעלושה לחפירת מנהרה באדמתו של אחד מפעילי הגדודים כדי לשגר פצצות מרגמה. הנאשם וחברי החוליה שלו חפרו מנהרה מתחת לעץ על מנת להסתיר את החפירה. כדי שניתן יהיה להמתין להוראות לשיגור ליד המנהרה בנו גם סוכה שתסתיר את החפירה.

החפירה ארכה כשבועיים, ובסיומה חפרו חברי החוליה מנהרה בעומק של כחמישה מטרים ובאורך של 60-50 מטרים. למרבה המזל, המנהרה התגלתה ופוצצה ב-2012. במקרה אחר, ב-2012, חפרו חברי החוליה בחלקת אדמה השייכת לפעיל חמאס, כשפתח המנהרה הוסתר בסככה. במשך כחודש וחצי בוצעה החפירה בעזרת כלי חפירה וקונגו. מנהרה זו כללה פיר לעומק של כמה מטרים ולאחר מכן תעלה באורך של כ-50 מטרים.


פעיל חמאס במנהרה בעזה

אחת הבעיות בחפירת מנהרות נוגע לפינוי החול והאדמה, שכן פעילות ערנית מדי באזור עלולה לעורר חשד ולחשוף את המנהרה. אחד הנאשמים, חסן אלאסטל (28), היה חלק מצוות חפירת מנהרות. לפי כתב האישום, במסגרת הפעילות היו אלאסטל וחבריו מגיעים ומפזרים חול ממשאיות מסביב למוצב של החוליה.

אלאסטל אף התקדם בתפקידיו, והפך לחלק מיחידת הארטילריה של חמאס ,שתפקידה ירי מרגמות ורקטות 107. המנהרות נחפרו גם סמוך לבתים של אזרחים. בלול סמוך לאחד הבתים היה פתח למנהרה של הגדודים באורך כ-70 מטרים, בעומק כחמישה מטרים. בקצה שלה היה חדר שיגור ובתוכו משגר מרגמה עם כוונת טלסקופית לכיוון הירי לעבר ישראל.

אך המנהרות לא שימשו רק לירי, אלא גם עבור פעילי הגדודים עצמם. בכתב אישום נגד פעיל שלישי, מחמד אלאג'א (26) עולה כי לאחר סיום מבצע "עופרת יצוקה", חפר האיש יחד עם חברי חוליה נוספים חדר ביטחון ("בונקר") עבור פעילי הגדודים על מנת שיוכלו להסתתר בו מחיילי צה"ל.

אותו פעיל היה חלק מיחידת החפירות, ואף שיקם מנהרות שכבר נהרסו והופצצו על ידי צה"ל בעבר. תמורת העבודה קיבל שכר של כ-200 דולרים בחודש. ב-2013 סייע להקים תשתית תקשורת עבור הגדודים, על מנת שלא ניתן יהיה להאזין לשיחותיהם
וכך יקל עליהם לתכנן פעילות נגד ישראל. הוא חפר, יחד עם אחרים, תעלות באדמה שבתוכם עברו קווי תקשורת מוצפנים של הגדודים שהגיעו לבתי הפעילים השונים. בפעילות זו קיבל קו טלפון מוצפן אישי, ו-50 שקל לכל יום עבודה.

כתב האישום נגד בעלושה מלמד גם על מערך התיעוד הנרחב של פעילי הטרור. במהלך מבצע "עמוד ענן", כשירו רקטות גראד מגג בית, צילמו את השיגור. עוד התברר כי לגדודים צלם ראשי, שתיעד את הפעילות של ארגוני הטרור. את צילום שיגור רקטת הגראד לקחו לשימוש בגדודים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה