יום שלישי, 10 ביוני 2014

מהמייל: הלו"ז והת"ז של הנשיאות מחר


היום ב-11:00 יסתיים המרוץ מהמכוערים שידענו לנשיאות. הח"כים יצעדו אל הפרגוד ויבחרו באזרח מספר 1 הבא
משכן הנשיא מי יקבל בית נוסף?
ריבלין, שטרית, איציק, דורנר או שכטמן.  מי הנשיא?

בתום מרוץ ייצרי רצוף פרשיות, חקירות שהובילו לפרישה, הדלפות והשמצות - 120 חברי הכנסת יבחרו היום (ג') את הנשיא העשירי של מדינת ישראל. בשעה 11:00 בבוקר תחל במליאת הכנסת ישיבה מיוחדת. בתוך המליאה יוצב הקלפי מאחורי פרגוד אליה ייגשו חברי הכנסת בזה אחר זה לפי סדר האל"ף-בי"ת ויבחרו באופן חשאי את מחליפו של שמעון פרס במשכן הנשיא.

ההערכה היא כי הליך ההצבעה עצמו יארך כשעתיים, בין 11:00 ל-13:00. לאחר מכן תחל ועדת הבחירות לספור את הקולות - תהליך שצפוי להימשך כחצי שעה עד שעה. אם אחד המועמדים יזכה לרוב של 61 חברי כנסת הוא יוכרז כמנצח - ולא יתקיים סיבוב שני. אולם אם איש מהמועמדים לא יזכה ביותר ממחצית מקולות חברי הכנס, יתקיים מיד סיבוב נוסף.

הסיבוב השני, אם יהיה, יתחיל שעה קלה בתום ההכרזה על תוצאות הסיבוב הראשון, ולאחר שיינתן לסיעות זמן מה להתייעצויות. ההצבעה צפויה בין 14:00-16:00, ועד השעה 17:00 אנו צפויים לדעת מי יהיה הנשיא הבא.

לפי ההערכות, מספר המועמדים הרב, לצד הדרישה ל-61 קולות לשם ניצחון, יוביל ככל הנראה - לסיבוב שני. אם אכן תיערך הצבעה שנייה יועמדו לבחירה רק שני המועמדים שקיבלו את קולותיהם של מספר חברי הכנסת הגדול ביותר בהצבעה הראשונה. אם יהיה תיקו בסיבוב השני, ייתכן אפילו סיבוב שלישי, בו דרוש רק רוב רגיל.

המועמדים במירוץ לנשיאות: תעודות זהות

ריבוי המועמדים השנה, חמישה במספר, מהווה שיא של כל הזמנים. אחרי שח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר פרש ברגע האחרון, בשל החקירה שמתנהלת כנגדו, נותרו במירוץ לתואר הנכסף ח"כ ראובן (רובי) ריבלין - מועמד הליכוד, ח"כ מאיר שטרית - מועמד התנועה, יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק, השופטת בדימוס דליה דורנר וחתן פרס נובל לכימיה פרופ' דן שכטמן. 

ח"כ רובי ריבלין

מי הם המועמדים שרצים לבית הנשיא? חבר הכנסת רובי ריבלין הוא נשוי ואב לארבעה ונולד ב-1939 בירושלים. הוא גדל על ברכי תנועת בית"ר ונכנס לפוליטיקה המקומית ב-1978 כשנבחר כחבר מועצת עיריית ירושלים, הוא הפסיד את הבחירות על ראשות העיר וב-1988 נבחר לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. בין התפקידים שמילא בדרכו הפוליטית: שר התקשורת בממשלת שרון ויושב ראש הכנסת בשתי ממשלות. בשנת 2007 ניסה כבר ריבלין להתמודד על תפקיד נשיא המדינה, אך פרש לפני הסיבוב השני והותיר את פרס כמנצח.


ח"כ מאיר שטרית 

המועמד ח"כ מאיר שטרית, נשוי ואב לשניים, נולד ב-1948 במרוקו ועלה לארץ בגיל 9. בגיל 25 נבחר לראשות המועצה המקומית ביבנה, כראש המועצה הצעיר ביותר - וכיהן בתפקיד במשך 16 שנים. במקביל לכהונתו, נבחר לכנסת לראשונה בשנת 1981 מטעם הליכוד. ב-1988 עזב את הכנסת ומונה לגזבר הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית העולמית. ב-1992 שב לכנסת ושבע שנים לאחר מכן, מונה לתפקיד שר האוצר. בהמשך, כיהן כשר המשפטים, שר במשרד האוצר תחת נתניהו, שר התחבורה, שר החינוך, שר הבינוי והשיכון ושר הפנים. עם הקמת מפלגת קדימה, עזב שטרית את הליכוד. בבחירות לכנסת ה-19 הצטרף למפלגת "התנועה" וכיום הוא משמש כיו"ר הסיעה.

ח"כ לשעבר דליה איציק 

ח"כ לשעבר דליה איציק, נשואה ואם לשלושה, נולדה ב-1952 בירושלים. היא שימשה כיו"ר הסתדרות המורים בירושלים. את דרכה הפוליטית החלה במועצת העיר ירושלים ב-1989 וגם כיהנה כסגנית ראש העיר. ב-1992, בתמיכת שמעון פרס, נכנסה לפוליטיקה הארצית מטעם מפלגת העבודה. בממשלת ברק מונתה לשרה לאיכות הסביבה, ובהמשך כיהנה גם כשרת התעשייה והמסחר ושרת התקשורת. ב-2005 עזבה את מפלגת העבודה לטובת מפלגת קדימה. בשנת 2006 נבחרה איציק ליו"ר הכנסת והפכה לאישה הראשונה שכיהנה בתפקיד. היא אף כיהנה כממלאת מקום נשיא המדינה וכנשיאת המדינה בפועל בשל נבצרותו של הנשיא קצב ב-2007. עם בחירתו של נתניהו לראשות הממשלה שבה איציק לאופוזיציה, וכיהנה כיו"ר סיעת קדימה. בשנת 2012 הודיעה על פרישה מהחיים הפוליטיים - אך שבה למירוץ לנשיאות. 
 
השופטת דליה דורנר

השופטת בדימוס דליה דורנר, נשואה ואם לשניים, נולדה בטורקיה ב-1934, ועלתה לארץ ב-1944. בשירותה הצבאי כיהנה כסנגורית הצבאית הראשית, והשתחררה בדרגת אלוף-משנה. עם תום שירותה הצבאי מונתה כשופטת בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, ולאחר מכן בבית המשפט המחוזי בירושלים. בשנת 1994 מונתה לשופטת בבית המשפט העליון - שם כיהנה עד לפרישתה לגמלאות בשנת 2004. בשנת 2006 נבחרה כנשיאת מועצת העיתונות הישראלית - תפקיד בו היא מכהנת גם היום. בחודש פברואר 2014 הודיעה על כוונתה להתמודד לנשיאות.

הפרופסור דן שכטמן 

הפרופסור דן שכטמן, נשוי ואב לארבעה, נולד בתל אביב בשנת 1941. את השכלתו האקדמית רכש שכטמן בטכניון בשנות ה-60 וה-70. בשנת 1966 הוסמך כמהנדס והוצע לו לעבוד כמציב תמרורים בכביש. הוא התאכזב, ויתר ובלית ברירה חזר לטכניון. לאחר מכן עסק במחקר והוראה גם בארצות הברית, שם גילה את הגבישים הקוואזי-מחזוריים, תגלית עליה זכה בפרס נובל לכימיה בשנת 2011. שכטמן הוא חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, חבר האקדמיה להנדסה של ארצות הברית וחבר-כבוד באגודות מדעיות רבות ברחבי העולם.

אז מי יהפוך לאזרח מספר אחת? במשאל מיוחד שערכנו, פחות מיממה לפני המרוץ, בקרב חברי הכנסת זו תמונת המצב שהתקבלה בקרב אלה שהסכימו לחשוף את בחירתם: 29 תומכים בריבלין; 8 תומכים בדורנר; 6 תומכים בשטרית; 2 תומכים באיציק ואף אחד מהח"כים שחשפו את מועמדם לא תמך בשכטמן. התוצאות האמיתיות - מחר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה