יום שלישי, 12 באוגוסט 2014

יו"ר ועדת החקירה של האו"ם ייחל בעבר להעמדתו לדין של נתניהו בהאג

צפו בדברי שאבאס על נתניהו (החל מ-12:29)


בגוף של המועצה לזכויום אדם שתבדוק חשד לפשעי מלחמה יכהנו גם עו"ד וארוסתו של ג'ורג' קלוני ומומחה מסנגל. ישראל: לא ניתן לצפות לצדק

המועצה לזכויות אדם של האו"ם בז'נבה הודיעה לפנות ערב (שני) על הרכב ועדת החקירה הבינלאומית שהקימה כדי לחקור פשעי מלחמה שבוצעו לכאורה על ידי ישראל במהלך הלחימה בעזה. בראש הוועדה יעמוד וויליאם שאבאס, פרופסור למשפט בינלאומי ולזכויות אדם ממוצא קנדי. בכיר במשרד החוץ ציין כי למרות נסיונותיה של ישראל להשפיע על תהליך הקמת הוועדה, ההרכב הסופי שלה בעייתי ביותר ולא מאוזן.

פחות משעה אחרי פרסום ההודעה על המינויים, החלה ישראל בניסיונות דה-לגיטימציה של חברי הוועדה. דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, אמר כי כבר עם אימוץ ההחלטה על הקמת ועדת החקירה הבינלאומית הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן כי המועצה לזכויות אדם הפכה מזמן למועצה לזכויות הטרוריסטים ולגוף שתוצאות "חקירותיו" ידועות מראש. "אם היה צורך בראייה נוספת לכך, הרי שמינוי יושב ראש הוועדה, שדעותיו ועמדותיו המוטות נגד ישראל ידועות לכל, מוכיח מעל לכל ספק שישראל לא יכולה לצפות לצדק מגוף כזה ושדו''ח הוועדה כבר נכתב וכעת רק נקבע מי יחתום עליו", אמר פלמור.

במסגרת עבודתו האקדמית התמקד שאבאס בנושא רצח עם. הוא ידוע בקו הביקורתי שלו כלפי ישראל, תקף בחריפות את מבצע "עופרת יצוקה" ושיבח את דו"ח ועדת גולדסטון שהוקמה על ידי המועצה לזכויות אדם של האו"ם בעקבות המבצע. שאבאס אמר כי בעקבות הדו"ח, יו"ר הוועדה ריצ'רד גולדסטון צריך לזכות בפרס נובל לשלום.

שאבאס קרא בעבר להעמיד לדין בבית הדין הבינלאומי בהאג את נתניהו ואת הנשיא לשעבר שמעון פרס. בשנה שעברה במהלך כנס בניו יורק אמר שאבאס כי "מה שהכי הייתי רוצה שיקרה זה שנתניהו יישב על ספסל הנאשמים בבית הדין הפלילי הבינלאומי". כמה שנים קודם לכן אמר שאבאס כי אם יש כתב אישום בבית הדין הבינלאומי נגד נשיא סודאן על רצח העם בדארפור, אז מדוע אין כתב אישום דומה נגד נשיא מדינת ישראל על האירועים בעזה.

לצד שאבאס יכהנו בוועדה גם עורכת הדין הבריטית ממוצא לבנוני אמאל אל-עמודין, ארוסתו של שחקן הקולנוע ג'ורג' קלוני. אל-עמודין היתה יועצת משפטית לתובע בבית הדין הבינלאומי המיוחד של האו"ם שהוקם בעקבות רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי. גם אל-עמודין מחזיקה בעמדות ביקורתיות כלפי ישראל, בין השאר בגלל הרקע האישי שלה. ב-1982, כשהיתה בת ארבע, נמלטה אל-עמודין עם משפחתה מביירות בספינה אמריקאית על רקע ההפצצות הישראליות של מעוזי אש"ף בעיר. חבר נוסף בוועדה הוא דואדו דאיין, מומחה לזכויות אדם מסנגל ששימש כשליח מיוחד של האו"ם לענייני גזענות ואפליה על רקע גזעי.

על הוועדה יהיה להגיש דו"ח למועצה לזכויות אדם של האו"ם בז'נבה במארס 2015. בהודעה שמסר שגריר גאבון, שמשמש כנשיא התורן של המועצה לזכויות אדם הוגדר המנדט של ועדת החקירה. "הוועדה תחקור את כל ההפרות של החוק הבינלאומי בשטחים הפלסטינים הכבושים כולל מזרח ירושלים ובמיוחד ברצועת עזה, בהקשר של המבצע הצבאי", נכתב בהודעה.

לפי המנדט, הוועדה תבדוק את העובדות ואת הנסיבות שבהן בוצעו הפרות של החוק הבינלאומי, תחקור את הפשעים שבוצעו ותזהה את הגורמים האחראים. הוועדה אף אמורה לנפק המלצות אישיות לגבי צעדים נגד הגורמים שנושאים באחריות מתוך מטרה למנוע מצב שבו אותם גורמים יהיו פטורים מעונש.

בכירים במשרד החוץ בירושלים ציינו כי בשבועיים האחרונים, מאז החליטה המועצה לזכויות אדם של האו"ם להקים את ועדת החקירה בעניין עזה, ניסתה ישראל להשפיע על ההרכב שלה. ישראל פנתה לארה"ב, אוסטרליה, גרמניה, בריטניה ובנות ברית נוספות וביקשה מהן לפעול כדי שהרכב הוועדה יהיה מאוזן. לדברי בכירים במשרד החוץ ישראל הבהירה כי אם הרכב הוועדה יהיה מאוזן היא לא תחרים אותה לחלוטין, ותהיה מוכנה לקיים איתה דיאלוג ולהעביר לה חומרי רלוונטיים לחקירה.

עם זאת, המאמצים הישראלים נכשלו והרכב הוועדה נוטה בצורה משמעותית לצידם של הפלסטינים. בכירים במשרד החוץ ציינו כי העובדה שהרכב הוועדה אינו מאוזן צפויה לשמש את ישראל כדי לעשות דה-לגיטימציה לוועדה בזירה הבינלאומית בדומה לניסיונות דומים סביב ועדת גולדסטון.

אשה בפתח ביתה בעזה, היום. צילום: אי-אף-פי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה